07.12.2023

Mikulášská obchůzka a jarmark

Pásli ovce Valaši

při betlémské salaši.

Hajdom, hajdom, tydlidom,

hajdom, hajdom tydlidom.

Tradiční české koledy se v úterý 7. prosince nesly už od rána celou budovou naší školy, protože ji obcházeli čert, Mikuláš a anděl se svou družinou, aby odměnili všechny hodné a potrestali všechny hříšníky. Ti se mohli ze svých prohřešků vyzpívat a zajistit si odpuštění na další kalendářní rok.

Předvánoční atmosféra se ale nesla školou celý týden. Ptáte se proč? Mikuláš, čert a anděl patří bezpochyby mezi první, kteří nám připomínají, že Vánoce jsou za dveřmi. A hned ve čtvrtek 7. prosince nastal teprve ten správný frmol! Konal se totiž tradiční Mikulášský jarmark! Po 5. vyučovací hodině žáci nanášeli výrobky, které doma vyrobili, a připravovali si svá prodejní místa.

O zahájení jarmarku se již tradičně postaral školní folklórní kroužek pod vedením pana ředitele Zábranského, který následně i všechny přítomné přivítal. Za hlasitého potlesku zahráli a zazpívali žáci několik krásných vánočních písniček a koled.

Nabídka výrobků a cukrátek byla rozmanitá a jistě si každý přišel na své. V širokém spektru samozřejmě převládaly vánoční ozdoby, adventní věnce a jiné vánoční dekorace. Opět se ukázalo, jak jsou naše děti šikovné a zručné.

Doufáme, že nejenom my, ale i Vy, rodiče a přátelé školy, jste se díky tomuto odpoledni naladili na tu správnou vánoční náladu. Teď už se budeme jen těšit, až přijde Ježíšek :)