03.03.2017

Celerové hranolky s jogurtovo-česnekovým dresinkem

Celer nesmí chybět v žádné kuchyni. Většinou ho ale využíváme maximálně do polévek a salátů. Faktem je, že chuť syrového nebo naopak rozvařeného celeru není pro všechny. Můžete si ho tedy zkusit netradičně upéct ve formě hranolek. Jak zjistili vědci, celer obsahuje více jak osmdesát různých, zdraví prospěšných, vitamínů a minerálů. Celer je také bohatý na vitamíny řady B a v neposlední řadě obsahuje velké množství fosforu, naše tělo také obohatí o vápník, draslík a zinek. Celer navíc působí jako přírodní antibiotikum, působí na bakterie, plísně v ústech, v žaludku a střevech, léčí trávicí poruchy, stimuluje žaludeční sliznice ke zvýšené tvorbě žaludečních šťáv, odvodňuje organismus a také pomáhá při hubnutí. Vraťme se tedy k našim hranolkům. Na celerové hranolky, které jsou zdravé, dietní a pro někoho chuťově možná i lepší než ty obyčejné bramborové, budete potřebovat:
  • 2 velké bulvy celeru (asi 1,3 kg celkem),
  • 3–4 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžíci koření podle chuti,
  • mořskou sůl.
Nejprve si celer oloupejte, pak nakrájejte na zhruba centimetrové plátky, které potom ještě pokrájejte na centimetr silné hranolky. Připravené hranolky zakapejte olejem, posypejte kořením dle vlastní chuti a promíchejte, aby se každý hranolek obalil olejem a kořením. Ochucený celer rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem tak, aby mezi jednotlivými hranolky zůstalo místo. V troubě předehřáté na 220 °C je pečte 30–35 minut dozlatova. Na jogurtovo-česnekový dresink si připravte:
  • 1 řecký jogurt,
  • 2-3 stroužky česneku,
  • sůl, pepř,
  • popřípadě bylinkové koření.
Do jogurtu prolisujte česnek, přidejte sůl a pepř, popřípadě bylinky a promíchejte. Vychlazený dresink podávejte k celerovým hranolkům. Dobrou chuť přeje Váš Ekotým.