25.06.2017

Hrnečku, vař!

To by bylo velmi jednoduché... Žáci naší školy, kteří celý rok pravidelně navštěvovali kroužek kuchařských dovedností ANO, šéfe!, se sešli letos naposledy ve školní kuchyňce. Samozřejmě s plánem a cílem vyhrát klání mladých kuchtíků. Úkol byl jednoduchý. Uvařit cokoliv, předložit to porotě a svůj recept prezentovat. Na kuchyňském bitevním poli se nakonec vytvořila čtyři různě početná družstva. Nejmenší mělo členy dva, nejpočetnější bylo čtyřčlenné. Na práci byl stanovený limit 90 minut. Nevěřili byste, že jedna skupina dokázala za tuto dobu připravit celé menu! Takže co jsme vlastně mohli ochutnat. Porota ve složení paní učitelka Verča Dočkalová, Honza Zábranský a Martin Motyčka postupně vyzkoušela následující pokrmy: smetanové tagliatelle s bazalkou, celerové hranolky s česnekovým dipem, kuřecí steak s americkými bramborami, šopský salát, tiramisu, čokoládový dort se zmrzlinou a čerstvým ovocem, vepřovou panenku s pečenými bramborami na bylinkách. Pestrá směsice chutí i barev, okořeněná trochou dětské fantazie. Poslední vzorečky jídel porota už dojídala jen taktak... A kdo letos vyhrál? Vyhráli VŠICHNI! Všichni totiž předvedli, že se za ten rok v kuchyni něco naučili. A nyní mohou s přípravou jídel pomáhat i doma. Ale protože to byla soutěž, tak vítěze mít musíme. Porota se po zralé úvaze rozhodla, že absolutními vítězi se stala dvojice mladých kuchtíků ve složení Sam Fornůsek a Ondra Lesa ze 6. A, kteří předvedli svoji parádní kuchařskou práci v podobě vepřové panenky s pečenými bramborami na bylinkách. Nutno říci, že to bylo tak skvělé, že by se za to nemusela stydět leckterá restaurace vyšší cenové kategorie. Kluci, blahopřejeme! Ale... Získat prvenství je krásné, ovšem obhajoba prvenství je mnohem náročnější. Tak uvidíme za rok.