Ve čtvrtek 1. prosince jsem navštívila jako zástupce naší školy Krajskou konferenci o environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě ve Zlínském kraji. Součástí hlavního programu byly totiž nominace a předání XVI. ceny EVVO – ceny za přínos k rozvoji EVVO ve Zlínském kraji. Naše škola měla tu čest být mezi čtyřmi nominovanými v kategorii škola, školské zařízení, nevládní nezisková organizace, organizační složka obce.
Konference se konala ve zlínském Baťově institutu a jejím hlavním tématem bylo „Odkud se bere jídlo aneb Jídlo s příběhem". Konference se účastnila řada významných osobností v rámci EVVO ve Zlínském kraji, podpořit ji přišla i radní Zlínského kraje pro životní prostředí a zemědělství Margita Balaštíková.
Součástí programu byly referáty a prezentace zaměřené na zdravou stravu včetně návodů, jak si ji připravit pomocí produktů z vlastní nebo školní zahrady.
Následovalo všemi očekávané předávání cen. Ocenění jsem sice do Starého Města nepřivezla, ale již nominace byla pro nás velkým úspěchem. Je to totiž znamení, že děláme věci dobře, a také nás to motivuje k další práci na poli environmentální výchovy.
Nominace ceny EVVO
Nakonec jsme mohli navštívit také různé pracovní dílny. Na jedné z nich jsem měla možnost dozvědět se cestu jídla až na talíř. Jednalo se o nastínění výukového programu, který dětem předkládá odpověď na otázku: „Odkud se bere jídlo?“. Děti si mohou sestavit zdravý snídaňový talíř, pomocí přiřazování obrázků si uvědomit, které potraviny nám dávají zvířata a které rostliny, vyzkoušet si namlít obilí, kávu, utlouci máslo či na umělé krávě nadojit mléko.
V doprovodném programu byly prezentace, ukázky a prodej publikací, pomůcek a materiálů škol, neziskových organizací, vzdělávacích subjektů, nakladatelství Portál i regionálních výrobců.
Na reportáž o Krajské konferenci EVVO se můžete podívat na odkazu:
ZDE